Waas Polderbrood is nieuw streekproduct

 

Het Waasland is een nieuw streekproduct rijker: het Waas Polderbrood. Dit lichtbruine brood heeft als hoofdingrediënt tarwe uit de Wase polders dat gemalen werd in de Molens van Temse. Meer dan 30 bakkers bieden het brood aan. “We zijn bijzonder opgetogen over het Waas Polderbrood,’ vertelt Luc De Boey, voorzitter van de Bakkersbond van Sint-Niklaas. ‘De kwaliteit en de smaak tonen aan dat producten van eigen streek een grote meerwaarde hebben.”

 

Vandaag lanceerden de Bakkersbond van Sint-Niklaas en de Molens van Temse een nieuw streekproduct namelijk het Waas Polderbrood. Dit egale, lichtbruine brood is een volledig ambachtelijk brood uit het Waasland. De grondstoffen zijn met veel zorg en know how geteeld door landbouwers op de zware Wase poldergronden. De tarwe wordt na de oogst op het veld én na een grondige kwaliteitscontrole in eigen labo, exclusief vermalen bij de Molens van Temse. Daarna wordt het brood volgens een speciaal recept gebakken door 30 ambachtelijke bakkers in het Waasland.

 

Een uniek Waas ambachtelijk verhaal

 

Kwaliteitsvolle streekproducten zijn steeds meer gegeerd door topchefs en zelfs door de hobbykok. De bakkersbond van Sint-Niklaas kwam dan ook op het idee om een ambachtelijk brood te lanceren dat van grondstof tot eindproduct een uniek Waas verhaal heeft. “Onze klanten vinden het meer en meer belangrijk om te weten waar een product vandaan komt” vertelt Luc. “In het Waasland hebben wij alles in huis om een streekproduct van eigen bodem aan te bieden. Dat is niet alleen duurzaam ook de kwaliteit stijgt omdat de tijdspanne tussen de tarwe op het veld en het brood op tafel minimaal is.” De Bakkersbond zal ook de procedure opstarten om van het Waas Polderbrood een erkend Vlaams streekproduct te maken.

 

Rijk aan gezonde ruwe vezels

 

Het familiebedrijf de Molens van Temse produceert al meel sinds 1912 in hun gebouwen aan de Grote Markt in Temse. Bedrijfsleider Paul Lammens: “Doordat het vermalen gebeurt tot zéér dicht bij de zemel, kan de kiem meekomen net zoals een deel van de zemel zelf. Daardoor past dit galletvormig broodje ook perfect in een gezond en evenwichtig voedingspatroon: het is immers rijk aan ruwvezels en mineralen dankzij deze vakkundige en precieze vermaling.” Aan het bekomen tarwemeel wordt ook nog rogge toegevoegd. “Dat geeft het broodje wat meer karakter en een verfrissende smaak.”

 

Het Waas Polderbrood is te koop bij 30 bakkers verspreid over het Waasland, zie lijst op achterzijde. Het weegt +/- 700 gram en kost +/- 2 euro 30 cent.

 

Perscontact:

Luc De Boey, voorzitter Bakkersbond, info@deboeyluc.be

 

Persvoorstelling van maandag 29 oktober 2012